ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΩΣΗ

Ωρίμανση είναι η παραμονή του κρασιού σε δρύινα βαρέλια (η ανοξείδωτα δοχεία) και το σύνολο των διεργασιών που γίνονται εκεί.

Η δρυς (δρύινα βαρέλια)

Χρησιμοποιείται για ζύμωση και ωρίμαση. Προσθέτει τανίνες, οι οποίες επηρεάζουν τη δομή των ερυθρών και λευκών οίνων , αυξάνοντας την πολυπλοκότητα και την υφή τους.
Οι τανίνες επίσης βοηθάνε στη σταθεροποίηση του χρώματος στους ερυθρούς οίνους. Το κρασί επίσης αντλεί αρώματα όπως φρυγανισμένου ψωμιού , βανίλιας και καπνού από τη δρυ.

Σε πιο οικονομικές εκδοχές χρησιμοποιούνται φλούδες και δουγιά.

Παλαίωση εννοείται ο χρόνος που περνάει το κρασί στη φιάλη μέχρι να καταναλωθεί .Η σωστή αποθήκευση για παλαίωση του κρασιού απαιτεί :

  1. Πλάγια θέση να βρέχεται ο φελλός ώστε να μην ξεραίνεται.
  2. Θερμοκρασία σταθερή 10-15 βαθμών κελσίου.
  3. Υγρασία να μην ξεραίνεται ο φελλός από την έξω μεριά.
  4. Φωτισμός να είναι ανύπαρκτος.
  5. Οσμές πουθενά στο περιβάλλον διότι ο φελλός ενδέχεται να τις απορροφήσει.
  6. Καθαριότητα

Comments are closed