ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ

Η θερμοκρασία παίζει σημαντικό ρόλο και είναι καθοριστική για την κατανάλωση του κρασιού. Η σωστή θερμοκρασία σερβιρίσματος διαφοροποιείται τόσο ανάλογα με την ποικιλία όσο και με τον τύπο του. Η θερμοκρασία στην οποία σερβίρετε κάθε κρασί έχει καταλυτική επίδραση στη γεύση του, καθώς επίσης και στο άρωμα του. Αν σερβιριστεί πολύ ζεστό, το αλκοόλ του κρασιού εξατμίζεται αφήνοντας το επίπεδο και πλαδαρό, ενώ αν σερβιριστεί πολύ κρύο, εξουδετερώνονται τα αρώματά του λόγω χαμηλής θερμοκρασίας.

Ο γενικός κανόνας ορίζει ότι ένα λευκό κρασί πρέπει να είναι δροσερό αλλά όχι παγωμένο για να μην εξουδετερώνονται τα αρώματά του αντίστοιχα ένα κόκκινο δεν πρέπει να σερβίρεται κρύο αλλά σε θερμοκρασία δωματίου.

Λευκά , Ροζέ , Κόκκινα, Αφρώδη και Γλυκά κρασιά
Ελαφριά λευκά : σερβίρουμε στους  9 – 100 °C για να αναδείξουμε την φρεσκάδα  και την ευχάριστη υπόξινη γεύση. (ποικιλίες όπως Sauvignon , Ασσύρτικο, Αηδάνι, Ροδίτης, Μοσχοφίλερο, Μαλαγουζιά κ.τ.λ.)
Γεμάτα λευκά /λευκά παλαίωσης : σερβίρουμε στους 110 °C για να αναδείξουμε την πολυπλοκότητα των αρωμάτων και του χαρακτήρα (ποικιλίες όπως Chardonnay )

Σαμπάνια και γλυκά κρασιά :σερβίρουμε στους 6 – 8 °C , στα αφρώδη η ψύξη διατηρεί φίνες τις φυσαλίδες ενώ στα γλυκά δίνει ισορροπία μεταξύ των αρωμάτων και της γλυκύτητας.

Ροζέ : Αγαπούν τη δροσιά. Σερβίρουμε στους 10-120 C με αποτέλεσμα να αναδεικνύονται τα φρουτώδη αρώματα.

Φρουτώδη κόκκινα : ιδανικά στους 120 °C όπως για παράδειγμα ένα Beaujolais.

Μεσαία κόκκινα : θερμοκρασία κυμαίνεται από τους 13 – 140 °C σε αυτή την κατηγορία μπορείς να συναντήσεις ένα Pinot Noir , Zinfandel, μια Μανδηλαριά ή ένα Κοτσιφάλι.

Γεμάτα κόκκινα : η θερμοκρασία εδώ ανεβαίνει στους 17-180 °C . Η θερμοκρασία αυτή ονομάζεται και «θερμοκρασία δωματίου» και είναι ιδανική διότι αναδεικνύει τέλεια τα έντονα αρώματα των κρασιών ενώ παράλληλα δεν αφήνει τις τανίνες (συστατικά του κόκκινου κρασιού υπεύθυνα για τη στυφή του γεύση) να κυριαρχήσουν στην γεύση. Ποικιλίες όπως Bordeaux, Cabernet Sauvignon, Syrah, Barolo, Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο.

Πρακτική Συμβουλή: Χρησιμοποιείστε ένα θερμόμετρο φιάλης για να μετρήσετε εύκολα και με ακρίβεια τη θερμοκρασία του κρασιού σας πριν το ανοίξετε.

Comments are closed